ŞEDINȚA DE TOTALIZARE A ACTIVITĂŢILOR CONSACRATE ZILEI EUROPEI 2023, ORGANIZATE DE CENTRUL DE INFORMARE EUROPEANĂ A BŞM USMF „NICOLAE TESTEMIȚANU”

ŞEDINȚA DE TOTALIZARE A ACTIVITĂŢILOR CONSACRATE ZILEI EUROPEI 2023,

ORGANIZATE DE CENTRUL DE INFORMARE EUROPEANĂ A BŞM USMF „NICOLAE TESTEMIȚANU”

 

Pe data de 18 mai 2023 a avut loc ședința de totalizare a activităţilor consacrate Zilei Europei 2023, organizate de Centrul de Informare Europeană a BŞM USMF „Nicolae Testemițanu”.

La eveniment au participat: Marcel Abraş, prorector pentru activitate socială USMF „Nicolae Testemiţanu”, Vitalie Ojovan, șef Catedră Filosofie și Bioetică, Liubovi Karnaeva, director al BŞM, Olesea Dobrea, director adjunct al BŞM, bibliotecari ai Bibliotecii Științifice Medicale, studenți, participanţi la Concursul de eseuri.

În anul curent Centrul de Informare Europeană al  BȘM USMF „Nicolae Testemițanu” din RM a desfășurat un program amplu de activităţi, cu scop de informare și promovare a valorilor europene, a sprijinului continuu oferit RM de instituțiile europene. Grupul ţintă a fost întreaga comunitate academică medicală. Startul activităților consacrate Zilelor Europei a fost dat odată cu lansarea celei de-a 12-a ediţii a Concursului de eseuri consacrat Zilei Europei, organizat în perioada 7 aprilie - 5 mai.

Învățarea pe tot parcursul vieții înseamnă muncă, investiții, performanță. Studiem benevol în dependență de aspirațiile personale și profesionale. Se cunoaște că dezvoltarea și succesul unei țări presupune mobilizarea, implicarea, participarea, contribuția fiecărui cetățean. Creșterea economică, dezvoltarea socială, sănătatea politică sunt bazate pe talentul și competențele adecvate și consolidate ale unui popor cu aptitudini calitative. 

În anul european al competențelor și în a XII-a ediție a Concursului de eseuri spre reflectare au fost propuse 3 teme: 

1. Republica Moldova şi perspectivele aderării la Uniunea Europeană.

2. Statutul de ţară candidat UE: o direcţie clară de dezvoltare, sprijin şi speranţă.

3. Statutul de ţară candidat UE: beneficiile şi paşii următori.

Timpul propus pentru meditație a fost de la 7 aprilie până la 5 mai.  În data de 16 mai comisia de jurizare s-a întrunit în ședință de evaluare a lucrărilor și a întocmit procesul verbal. În urma verificării a 20 de eseuri prezentate pentru concurs, s-a constatat că toţi candidaţii au respectat condiţiile de participare şi au fost admişi la concurs. 

Comisia de jurizare a desemnat 5 învingători:

Locul I- Râmbu Damiana, Facultatea de Medicină, gr. 2111

Locul II – Bugai Victoria, Facultatea de Medicină, gr. 2215

Locul III – Donscoi Dumitru, Facultatea de Medicină, gr. 2114

Premiu pentru originalitate – Chiriloae Ruben Angelo, Facultatea de Medicină, gr. 2115

Premiu pentru creativitate – Filimon Gheorghe, Facultatea de Medicină, gr. 2116

Organizatorii concursului au menționat că, și de această dată, au rămas impresionați de talentul, cunoștințele, originalitatea și creativitatea studenților, urându-le mult success pe viitor în realizarea visului de a deveni medici buni și de a avea posibilitatea de a activa în spațiul European.

În semn de apreciere pentru implicare activă, toţi participanții au primit certificate de apreciere. Locului I, II, III le-au fost  decernate diplome de excelenţă. De asemeni, tuturor participanţilor le-au fost oferite cadouri din partea organizatorilor și Delegației Uniunii Europene în RM.

Centrul de Informare Europeană a elaborat un info trailer „UE pentru Moldova – un parteneriat care crează, protejează, înverzeşte, conectează” https://www.facebook.com/BibliotecaUSMF/videos/1330293994366891, care a avut drept scop de a reliefa proiectele de finanțare și suport oferit de UE RM  în toate domeniile de activitate: economic, social, politic, medical etc.

Info trailerul a rulat la CIE BŞM în Săptămâna Europeană (10 – 18 mai).  Acestea, cât şi toate materialele elaborate au fost postate pe pagina de facebook a Centrului de Informare Europeană. Centrul a ţinut cont de toate sugestiile Coordonatorului Centrelor de Informare Europeană şi Eurocluburilor, Ghenadie Cojocaru, şi a Echipei Europa în vederea sporirii imaginii centrelor de informare în reţelele de socializare. Centrul de Informare Europeană BŞM a elaborat un pliant cu genericul Suportul Uniunii Europene în cifre: Fortificarea sistemului de Sănătate şi combaterea crizei refugiaţilor în RM, https://www.facebook.com/photo/?fbid=981150112905312&set=pcb.981150569571933. Materialele informative au fost distribuite atât utilizatorilor BŞM, pacienţilor SCR Timofei Moşneaga, cât şi comunităţii medicale universitare în cadrul evenimentului organizat sub sloganul “Cu un pas mai aproape de Europa”, în holul  SCR Timofei Moşneaga.

De asemenea, Centrul de Informare Europeană BŞM a organizat Săptămâna Europeană a Competenţelor. CIE BŞM a promovat si diseminat activităţile organizate de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Galeria foto