Şedinţa de totalizare a activităţilor consacrate Zilei Europe 2021
Pe data de 01 iunie 2021 a avut loc ședința de totalizare a activităţilor Centrului de Informare Europeană a BŞM USMF „Nicolae Testemițanu” consacrate Zilei Europei 2021.
La eveniment au participat: Ghenadie Cojocaru, coordonator al Centrelor de Informare Europeană şi Eurocluburilor, Marcel Abraş, prorector pentru activitate socială USMF „Nicolae Testemiţanu”, Vitalie Ojovan, șef Catedră Filosofie și Bioetică, Liubovi Karnaeva, director al BŞM, Olesea Dobrea, director adjunct al BŞM, bibliotecari ai Bibliotecii Științifice Medicale, studenți.
În anul curent Centrul de Informare Europeană al BȘM USMF „Nicolae Testemițanu” din RM a desfășurat un program amplu de activităţi, cu scop de informare și promovare a valorilor europene, a sprijinului continuu oferit RM de că instituțiile europene. Grupul ţintă a fost întreaga comunitate academică medicală. Startul activităților consacrate Zilei Europei a fost dat odată cu lansarea celei de-a 10-a ediţii a Concursului de eseuri consacrat Zilei Europei, care s-a desfăşurat în perioada 9 aprilie-16 mai. Informaţii privind condiţiile de desfăşurare şi regulamentul de organizare a Concursului de eseuri au fost publicate atât pe site-ul Bibliotecii https://library.usmf.md/.../concurs-de-eseuri-consacrat..., site-ul Centrului de Informare Europeană http://old.library.usmf.md:81/ciesite/, cât şi pe pagina Centrului din facebook https://www.facebook.com/CIEBSM2007/?ref=pages_you_manage.
Concursul este organizat anual de Centrul de Informare Europeană al Bibliotecii Științifice Medicale în colaborare cu Catedra de filozofie și bioetică a IP USMF.
Organizatorii concursului au propus 7 subiecte, care au putut fi abordate şi valorificate cu ajutorul cunoştinţelor şi imaginaţiei:
1. Visul meu european
2. UE – Moldova, împreună mai puternici!
3. Solidaritatea umană în contextul pandemic actual
4. Rolul asistenţei UE în dezvoltarea Republicii Moldova
5. Acordul de Asociere UE-RM: beneficii şi angajamente asumate
6. Europa la noi acasă
7. Reverberații etice în organizarea procesului de vaccinare anti COVID – 19 promovat de UE.
În urma verificării a 38 de eseuri prezentate pentru concurs, s-au admis la concurs 22 dintre acestea. Au fost excluse din concurs eseurile care nu au respectat cerinţele prevăzute în Regulament.
Comisia de jurizare a desemnat 6 învingători:
Locul I- Covali Daniela Patricia, Facultatea de Medicină, gr. 1910
Locul II - Pruteanu Albert, Facultatea de Medicină, gr. 1901
Locul III - Manic Milena, Facultatea de Medicină, gr. 1912
Premiu pentru originalitate - Drumea Cristina, Facultatea de Medicină, gr. 1622
Premiu pentru creativitate - Mîţu Andreea-Sofia, Facultatea de Medicină, gr. 1916
În acest an, s-a acordat un premiu special - „Premiul Juriului” studentei Coşpormac Mihaela, pentru abordare inedită şi exprimare artistică deosebită.
Organizatorii concursului au menționat că, și de această dată, au rămas impresionați de talentul, cunoștințele, originalitatea și creativitatea studenților, urându-le mult success pe viitor în realizarea visului de a deveni medici buni și de a avea posibilitatea de a activa în spațiul European.
În semn de apreciere pentru implicare activă, toţi participanții au primit certificate de participare semnate de Emil Ceban, Rector al USMF “Nicolae Testemiţanu” din RM. Locului I, II, III le-au fost decernate certificate de apreciere semnate de Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Excelența Sa, dnul Ambasador Peter Mihalko. De asemeni, tuturor participanţilor le-au fost oferite cadouri din partea organizatorilor și Delegației Uniunii Europene în RM.
Centrul de Informare Europeană a elaborat un info trailer „Aportul UE în dezvoltarea sustenabilă a RM” https://fb.watch/5So56chMUq/, care a avut drept scop de a reliefa proiectele de finanțare și suport oferit de UE RM în toate domeniile de activitate: economic, social, politic, medical etc.
Suportul oferit de UE a devenit și mai tangibil odată cu declanșarea epidemiei de COVID-19. Europa, prin programele sale de asistență, a fost primul partener care și-a anunțat disponibilitatea de a susține țara noastră în depășirea crizei sanitare, iar procesul continuă și până în prezent, UE fiind cel mai mare donator de vaccinuri împotriva coronavirusului de tip nou. De aceea Centrul de Informare Europeană a elaborat un mini filmuleţ animat „Împreună mai puternici în lupta contra Covid-19” https://fb.watch/5So7Yiu4yj/, prin care s-a încercat relatarea suportului oferit de UE pentru RM, privind combaterea pandemiei de Covid 19. Info trailerul şi filmul au rulat în cadrul BŞM pe tot parcursul lunii mai. Acestea cât şi toate materialele elaborate au fost postate pe pagina de facebook a Centrului de Informare Europeană. Centrul a ţinut cont de toate sugestiile Coordonatorului Centrelor de Informare Europeană şi Eurocluburilor, Ghenadie Cojocaru, şi a Echipei Europa în vederea sporirii imaginii centrelor de informare în reţelele de socializare. Centrul de Informare Europeană a elaborat un pliant cu genericul Împreuna mai puternici în lupta contra pandemiei Covid-19. Aceste pliante au fost distribuite atât utilizatorilor BŞM cât şi comunităţii medicale din cadrul SCR Timofei Moşneaga. De asemenea, în cadrul Centrului de Informare Europeană a fost organizată expoziţia de carte Solidaritate pentru sănătate. Centrul a fost foarte activ pe tot parcursul lunii mai, perioadă în care am celebrat împreună cu Delegaţia UE în RM şi Echipa Europa, pacea, prosperitatea și spiritul de unitate și solidaritate care reflectă esența UE. Am participat la promovarea si diseminarea activităţilor organizate de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova. În cadrul Zilelor Europei, Centrul de Informare Europeană al Bibliotecii Ştiinţifice Medicale a USMF "Nicolae Testemiţanu" din RM a primit un dar din partea Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova ce constituie:
• laptop Lenovo;
• proiector led Epson;
• ecran;
• selfie stick;
• genți pentru echipament;
• materiale promoționale
Atât echipamentele, cât şi materialele recepţionate vor contribui la organizarea armonioasă a activităţilor în cadrul Centrului de Informare Europeană.