Masa rotundă „Valori europene în contextul pandemiei Covid-19”

„Valori europene în contextul pandemiei Covid-19”

Pe data de 4 decembrie 2020, Biblioteca Științifică Medicală în colaborare cu Catedra de filosofie și bioetică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au organizat o masă rotundă cu genericul „Valori europene în contextul pandemiei Covid-19”. Evenimentul s-a desfășurat în regim online, pe platforma Google Meet și a întrunit 74 de participanți: cadre didactice, studenți și bibliotecari.

Scopul acestei întruniri a fost conștientizarea importanței valorilor europene în contextul situației epidemiologice actuale.

 „Calitatea vieții sociale nu poate fi imaginată fără un nivel corespunzător de sănătate a populației. Acest fapt implică o multitudine de factori și condiții cum ar fi starea economică a statului, nivelul de dezvoltare a științei medicale și a asistenței clinice oferită populației, starea mediului spiritual-moral, gradul de cultură generală și cel sanitar al populației”, a menționat în deschiderea evenimentului profesorul universitar Vitalie Ojovanu, șef al Catedrei de filosofie și bioetică.

Anatolie Eșanu, dr., conf. univ., a relatat despre dimensiunea europeană a conceptului de sănătate globală în context pandemic Covid-19. Ludmila Rubanovici, dr., lect. univ., a specificat rolul solidarității, reciprocității și altruismului în combaterea Covid-19. Iar profesorul Ion Banari s-a referit la abordarea interdisciplinară a vieții și a morții în contextul pandemic actual european.

Studenții USMF au prezentat o serie de rapoarte în care, de asemenea, au fost abordate subiecte actuale și interesante, ce relevă problemele sănătății umane în contextul pandemiei:

§  Dileme morale ale senectuții în contextul pandemic actual (Maria Comanac, gr. M1618);

§  Grupurile social-vulnerabile și oportunitățile acestora la serviciile de sănătate în condițiile pandemiei de Covid-19 (Dan Osoianu, gr. M1511);

§  Accesul la produse farmaceutice pe piața europeană în condiții pandemice actuale (Dorin Boguș, gr. F1903);

§  Calitatea serviciilor medicale pentru pacienții oncologici din spațiul european în condițiile pandemice actuale (Tatiana Nichifor, gr. M1505);

§  Contextul pandemic european actual și problema imunizării populației (Ana Berlinschi, gr. M1505).

Evenimentul a finalizat cu o serie de întrebări și răspunsuri vis-a-vis de subiectele abordate.

        

 

 

Galeria foto